Yetiştiği yere doğası, insanları ve sorunlarıyla bağlı kalan yazar Yaşar Kemal’i Çukurova’nın sorunları, insanları, doğa yapısı ve özellikleri bağlamında değerlendirmek; usta yazarın değişik romanlarında çeşitli özellikleriyle tanıttığı Çukurova’nın tüm bu yönlerini yerinde tespit etmek amacıyla düzenlenen ‘’Yaşar Kemal’in İzinde’’ Adana – Çukurova belgesel gezisi 11-13 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleşti.
Gezi öncesinde “İnce Memed, Dağın Öte Yüzü, Demirciler Çarşısı Cinayeti, Üç Anadolu Efsanesi, Binboğalar Efsanesi” gibi usta yazara ait pek çok eseri ‘çevre – kişi bütünleşmesi, roman atmosferinde coğrafi özelliklerin yansıması’ yönündeki saptamalarla inceleyen öğrenciler, gezi boyunca edindikleri birikimle çalışmalarına somut bir gerçeklik kattılar.
Adana’da Yaşar Kemal’in izlerini süren öğrencilere usta yazarın eşi Ayşe Semiha Baban ve Türkiye’nin en başarılı belgeselcilerinden Yazar, Gazeteci Nebil Özgentürk eşlik etti.
ROMANLARIN COĞRAFYASINDA…
Gezinin ilk gününe baraj gölünün kenarında keyifli bir kahvaltıyla başlayan öğrenciler sonrasında Ayşe Baban’la birlikte Sinema Müzesi’ni ziyaret ettiler. Osmaniye – Anavarza- Dilekkaya köyüne doğru yola çıkan ekip, mütevazi bir köy kahvesinde Nebil Özgentürk’ün anlatımıyla Yaşar Kemal belgesellerinden bir bölüm izlediler. Şartların son derece kısıtlı olmasına rağmen köy halkının yardımcı olmaya çalışmasından, herkesi güleryüzle karşılamasından öğrenciler çok etkilendiler. Duygusal anların yaşandığı köyün bir özelliği de tarihi eserlerin bulunduğu bir bölgenin içinde olmasıydı. Bu sayede öğrenciler köyün hemen içinde keşfedilmeyi bekleyen antik şehir kalıntılarını da görme fırsatı elde ettiler.
Bir sonraki durak Kozan Dağılcak köyü idi. Öğrenciler buradaki öğle yemeği sırasında doğal güzelliklerin cömertçe sunulduğu eşsiz manzarayı fotoğraflama; Osmaniye’de de yazarın bir dönem mahkum olarak kaldığı, bugün ise O’nun heykelinin bulunduğu ve yöre kültürünü tanıtan Kadirli Kent Müzesi’ni görme fırsatı buldular. Müze gezisi sırasında Ayşe Baban ve Nebil Özgentürk’ün samimi paylaşımları ve yapılan ropörtajlar hazırlanacak belgesel için önemli bir kaynak oldu.
Osmaniye’de bir gece konaklamanın ardından gezinin ikinci gününde Yaşar Kemal’in de yakın dostu olan Halet Çambel’in keşfettiği Kastabala Antik Kenti ve Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi gezildi. Öğrenciler, adeta bir film platosunu andıran bu müzedeki pek çok eseri incelemenin yanı sıra çekim yapma şansı elde ettiler.
Ayşe Baban ve Nebil Özgentürk yolculuk süresince; Yaşar Kemal’in düşünce ve duygu dünyasına, dostlarına, yaşadığı topraklara, bu yörenin insanlarına dair paylaşımlarda bulundular. Bu bilgileri Yaşar Kemal’in en yakınlarından dinlemek ve öğrenmek tüm katılımcılar için eşsiz bir deneyimdi.
Günün en heyecan verici duraklarından biri olan Hemite köyünde Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü bu topraklarda onun ‘köylüm’ dediği kişilerin elinde hazırlanmış, yöreye has lezzetler tadılırken köyün eski muhtarı Döndü Çavuş’la sohbet etme fırsatı bulundu. Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olan Döndü Çavuş; Ayşe Baban ve Nebil Özgentürk’le birlikte öğrencilere köyü gezdirdi. Eskiye dair mimari doku değişmiş olmasına rağmen Yaşar Kemal Parkı, Yaşar Kemal’in doğduğu evin bahçesi, köyün camisi ve cami avlusu, köy mezarlığı, Hemite Kalesi fotoğraflanması gereken yerler arasındaydı. Bu fırsatı kaçırmayan öğrenciler kahvede köylülerle sohbet ederek yakın tarihe tanıklık etmiş oldular.
Divan Otel’de konaklamanın ardından gezinin son günü sırasıyla Süleyman Özgentürk Öğrenim Birimi, portakal bahçeleri, Adana Kent Müzesi, Ulu Cami, Ramazanoğlu Kültür Merkezi, Taş Köprü ziyaret edildi. Öğrenciler, Süleyman Özgentürk Öğrenim Biriminin bahçesinde Nebil Özgentürk ve Ayşe Baban’la geziyi değerlendirerek paylaşımda bulundular. Bugüne kadar 600 çocuğun öğrenim gördüğü kültür merkezinde çocukların arasına katılan ekip, onlarla birlikte resim yapıp fotoğraf çekme fırsatı buldu.